Інтерв'ю, рецензії, огляди Дискографія Переклади Фотогалерея

ВІКТОР МОРОЗОВ
 

Victor Morozov

Віктор Морозов є одним із найвідоміших українських співаків і композиторів. Завдяки своєрідному голосу та вправному володінню гітарою він завоював значну популярність як на Україні, так і далеко за її межами. Талант і майстерність Віктора особливо виявляється в численних піснях, покладених ним на вірші найкращих модерних українських поетів. Його співана поезія справила великий вплив на творчість багатьох сучасних рок-груп України, таких як "Плач Єремії" та "Мертвий півень".

Народившись 15 червня 1950 року в Кременці на Західній Україні, Віктор розпочав свою музичну кар'єру на початку сімдесятих у Львові, створивши одні з найперших українських рок-груп - "Quo Vadis" 1971 року й "Арніку" 1972-ого. Від 1976 року Віктор працював солістом ансамблю "Ватра", а 1979 року став солістом популярної "Смерічки". Завдяки цьому він мав можливість тісно співпрацювати з багатьма відомими співаками й композиторами, такими як Ігор Білозір, Оксана Білозір, Віка, Назарій Яремчук, Володимир Івасюк та іншими. З цими ансамблями Віктор також мав змогу подорожувати, представляючи Україну, або й бувший Совєтський Союз, на багатьох міжнародних музичних фестивалях.

1988 року Віктор став одним із засновників та мистецьким керівником театру-кабаре "Не журись!", в якому авторські пісні поєднувалися з гострою політичною сатирою. У своїх музично-театралізованих виставах артисти театру дошкульно критикували й висміювали тогочасну комуністичну владу, чим значно сприяли піднесенню національної свідомості в Україні напередодні незалежності. Театр представляв глядачам пісні, заборонені Совєтським режимом, а 5 жовтня 1989 року вперше виконав публічно, зі сцени Львівської філармонії, заборонений тоді національний гімн "Ще не вмерла Україна" (під час вистави "Повіяв вітер степовий").

Завдяки своїй популярності Віктор мав змогу працювати в різних мистецьких жанрах - на радіо (один із авторів і ведучий "Гіт-параду студії Лева" разом зі Стефком Оробцем), на телебаченні (ведучий популярної програми "Ви нам писали" разом з Оксаною Білозір), на сцені (як актор, а також як ведучий багатьох концертів і фестивалів).

V.Morozov & Mertvyj
            Piven

На початку 90-х років разом із гітаристом-віртуозом та композитором Олегом Яремою Віктор започаткував новий музично-акустичний проект під назвою "Четвертий кут" (до першого складу проекту входив також скрипаль і звукорежисер Роман Лозинський). Перший їхній одноіменний альбом, що поєднував інструментальні композиції й романтичні балади-пісні, увійшов до 10 кращих альбомів України 1994 року. Віктор Морозов і Олег Ярема залучають тепер до багатьох своїх композицій бас-гітариста Олега "Джона" Сука, барабанщика Андрія Надольського і клавішника/трубача/аранжувальника Юрка Дуду.

Віктор Морозов продовжує виступати як соліст, а також із "Четвертим кутом", театром "Не журись!", "Мертвим півнем" і "Батяр-Бендом Галичина".

V.Morozov & Paulo
            Coelho

Крім музичної діяльності, Віктор відомий і як перекладач. Його переклади англійською з Т.С.Еліота, В.П.Блетті, тощо друкувалися в 80-х роках у київському часописі "Всесвіт" та інших виданнях. Упродовж останніх чотирнадцяти років вийшло понад 20 книжок з перекладами Віктора Морозова. Найвідоміший його переклад з англійської - це світовий бестселер Дж. К. Ролінґ про Гаррі Поттера. Віктор переклав усі сім книжок цієї серії (4-у книгу "Гаррі Поттер і келих вогню" - разом із Софією Андрухович).
До речі, за переклад українською книг про Гаррі Поттера Віктор Морозов став переможцем конкурсу "Галицький лицар-2003" в номінації "Літератор/письменник року".
Віктор також переклав з португальської бестселер Пауло Коельо "Алхімік" та деякі інші твори цього автора.

Протягом своєї кар'єри Віктор виступав перед глядачами Австралії, Англії, Арґентини, Афганістану, Бельгії, Бразилії, Індії, Канади, Лаосу, Латвії, Литви, Німеччини, Параґваю, Польщі, Росії, США та багатьох інших країн.

 

Сторінка Віктор Морозов в енциклопедії української поп-музики "Черемшина"

 

Дискографія

1972 - велика грамплатівка "Арніка"
1973 - 2 малі грамплатівки "Арніка"
1975 - мала грамплатівка з "Арнікою" "Пісні О. Екімяна"
1976 - мала грамплатівка з "Арнікою" "Карпати і Арніка"
1985 - мала грамплатівка "Смерічка"
1986 - велика грамплатівка "Смерічка"
1989 - велика грамплатівка з Оксаною Білозір "Ой там у Львові на Високім замку"
1989 - велика грамплатівка "Скриня" (Віктор Морозов співає українську поезію)
1989 - касета "Не журись!"
1989 - касета з "Не журись!" "Вертеп"
1989 - касета з "Не журись!" "І мертвим, і живим, і ненародженим..."
1989 - касета з "Не журись!" "Картотека пана Базя"
1989 - касета з "Не журись!" "Повіяв вітер степовий"
1989 - касета "Оксана Білозір Білозір і Віктор Морозов"
1990 - касета з "Не журись!" "Пісні з-за ґрат"
1993 - касета "Четвертий кут"
2000 - компакт-диск з "Четвертим кутом" "Треба встати і вийти"
2002 - компакт-диск з "Батяр-Бендом Галичина" "Тільку ві Львові"
2003 - компакт-диск з "Мертвим півнем" "Афродизіяки"
2008 - компакт-диск з "Четвертим кутом" "Армія Світла"
2010 - компакт-диск з "Батяр-Бендом Галичина" "Серце батяра"
2013 - компакт-диск з "Батяр-Бендом Галичина" "Батярский блюз"
2013-2014 - віртуал-альбом з Андрієм Панчишиним "РеФФолюція" (майданні пісні)

 

Переклади

2000 - "Алхімік" - Пауло Коельо

2001 - "Уявлені спільноти" - Бенедикт Андерсон

2001 - "Вероніка вирішує померти" - Пауло Коельо

2002 - "Гаррі Поттер і філософський камінь" - Дж.К.Ролінґ

2002 - "Чорт і панна Прим" - Пауло Коельо

2002 - "Гаррі Поттер і таємна кімната" - Дж.К.Ролінґ

2002 - "Гаррі Поттер і в'язень Азкабану" - Дж.К.Ролінґ

2003 - "Гаррі Поттер і келих вогню" - Дж.К.Ролінґ

2003 - "Гаррі Поттер і Орден Фенікса" - Дж.К.Ролінґ

2004 - "Наташі: сучасна світова секс-торгівля" - Віктор Маларек

2005 - "Чарлі і шоколадна фабрика" - Роальд Дал

2005 - "Ракета на чотирьох лапах" - Джеремі Стронґ

2005 - "Гаррі Поттер і Напівкровний Принц" - Дж.К.Ролінґ

2006 - "Матильда" - Роальд Дал

2007 - "Гаррі Поттер і Смертельні реліквії" - Дж.К.Ролінґ

2008 - "Розшукується ракета на чотирьох лапах!" - Джеремі Стронґ

2008 - "Казки барда Бідла" - Дж.К.Ролінґ

2009 - "Джеймс і гігантський персик" - Роальд Дал

2010 - "Вікінг у моєму ліжку" - Джеремі Стронґ

2013 - "Школа привидознавства Малого Вовчика" - Іан Вайброу

2013 - "Несподівана вакансія" - Дж.К.Ролінґ

2013 - "Нові пригоди ракети на чотирьох лапах" - Джеремі Стронґ

2013 - "ВДВ" - Роальд Дал

2014 - "Напівлихий" - Саллі Ґрін

2014 - "Фантастичні звірі і де їх шукати" - Дж.К.Ролінґ

2015 - "Напівдикий" - Саллі Ґрін